Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2013. július 28., vasárnap

Disznózsír szappan készítése





Ahogyan én készítem a disznózsírból a mosószappant. Ez általában használt összegyűjtött zsír, van közte avas is, olyankor elmondom őszintén 1-2 szelet kenyeret megsütök a zsírban, meglátásom, hogy a zsír avasságát elveszi.

Szükséges anyagok

Egy ép zománcú, vagy rozsdamentes acélból készült lábos
mérő edény  lehetőleg üvegből, és legalább 1,5 literes
folyadék hőmérő
védőszemüveg
gumikesztyű
mérleg
botmixer

2,25 kg disznózsír
284 g  nátrium-hidroxid (NaOH),
795,2 g desztillált víz

A lúg egy erősen maró anyag. Ha vízzel érintkezik, súlyos égési sérüléseket okozhat. Használjunk védő szemüveget, gumikesztyűt, legyünk nagyon elővigyázatosak.
Miután kimérem a marónátront és a desztillált vizet, egy üvegbe teszem a vizet, amit a mosogatóba állítok, és a marónátront el kezdem hozzáadni. Van, aki pont fordítva készíti. A marónátront teszi egy üvegedénybe, és a vizet kezdi lassan hozzáadni. Bizonyára mindenki megfelelő magyarázatot tud adni a cselekedetére. Én így szoktam. Szóval kimérem, az anyagokat, és amíg kicsi lángon a zsír melegszik addig a vízzel feloldom a marónátront. A legfontosabb a pontos mérés. A megfelelő szappanosodás eléréséhez szükséges a pontosság, csak akkor lesz jó szappanunk, ha az arányokat betartjuk.
Miután feloldottuk a lúgot, és a zsírunk is megolvadt, a folyadék hőmérőt használjuk. A lúgnak és a zsírnak is megközelítőleg egyenlő hőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt egybe öntjük őket.






Bizonyára erre is van megfelelő hőfok, én kb 45-50 fok körüli hőmérsékletre való visszahűléskor szoktam a zsírhoz önteni a lúgot. Ezt a folyamatot állandó keverés mellett végzem. Miután összeöntöttem, egy csak erre használatos botmixerrel folytatom a keverést. Addig keverem, amíg hasonlít az állaga egy jó kis pudingra. Ennek a folyamatnak az is a neve, hogy pudingosodás. Ekkor egy nedves ruhával kibélelt régi konyhaszekrény fiókba öntöm a szappant, elsimítom a tetejét, betakarom a nedves rongy másik felével, és 1-2 napra eldugom magam elől, hogy ne is jusson eszembe hozzányúlni. Miután a szappanosodás olyan fázisban került, hogy szeletelhető felvágom és pihenni, száradni teszem. Ez kb 4-6 hét. Ennyi idő kell, hogy megfelelő érettségi szintet elérjen. Mosó szappan esetében, amikor a bőrrel keveset érintkezik, már 3-4 hét után el lehet kezdeni használni. Én a szappan egy fa tálcán, a szekrény tetején szárítom, érlelem. Ott senkit nem zavar, és viszonylag könnyen meg is tudom forgatni, amit érdemes 2-3 naponként elvégezni. 






2013. július 27., szombat

Mosópor sk






Szóval akkor a mosópor recept, mert nem mindig van kedvem gélt készíteni. Most annyira belefeledkeztem egy könyvbe, ami ossza ám az észt dögivel. Olyan csodás képeket csinálnak ezekhez a könyvekhez, hogy csak bámulok.  Szóval, ha olvasgatok, közben netezek, azért még gondolkodhatok. 




Feltétlenül kell mosószer, évek óta nem veszek boltit. Idő hiányában ki kell próbálni a por állagút, ha nem válik be még mindig lehet belőle valahogy gélt készíteni, vagy valakinek oda lehet adni kipróbálásra, lehet, hogy neki beválik. 
De szerencsére tökéletes. Az adagolóban nem maradt semmi.

 A dolog működik.





Szóval a recept a következő:


30 dkg házi mosószappan (én a saját disznózsírból készült szappanomat használtam, 20 dkg –ot reszeltem belőle, míg a másik egy habszappan, ami olíva olajból, és kókuszzsírból készült, geránium illóval, és piros színét a cékla levétől kapta, amit a készítésekor a vízhez adtam jégkockaként)
A kókuszzsírból és olívából készült szappant azért adtam hozzá, mert egyrészt kicsit habzó lesz tőle a víz, másrészt jó foltoldó hatása van. Legalább is ezt állítják nálam szakavatottabb emberek.

Azután ehhez a reszelékhez a következőket kevertem.

500 ml mosószóda
500 ml bórax
250 ml szódabikarbóna
250 ml nátrium-perkarbonát
100 ml vízlágyító

Ezeket az anyagokat összekevertem, és egy üres edénybe lefedve tárolom.


Egy adag ruhához 125 ml mosóport tettem. 40 fokon mostam, és nagyon szép eredményt produkált. 

Tiszták, fehérek, illatosak.






2013. július 26., péntek

Fehérítés, fertőtlenítés zölden



A fehérítés, és a fertőtlenítés a zöld háztartásban. Ez a két olyan dolog, ami a legnehezebben kivitelezhető. Igyekszünk minden klórtól megszabadulni, mert károsan befolyásolja a környezetet, roncsolja a textilt, és éppen elegendőt megitatnak velünk a vízzel.
Ez a recept használható mosáshoz, adagolása 2 csészével egy mosáshoz, tökéletes fehérítés érhető el.
Vagy tegyük egy szórófejes palackba, és bármilyen felületet fertőtleníthetünk vele. Vigyázat! Élelmiszer közelébe ezt se használjuk. Legyünk óvatosak, és körültekintőek, mint minden általunk újonnan használt vegyszerrel szemben.
Hozzávalók:
3 liter víz
1,5 dl citromlé
2,5 dl hidrogén-peroxid


Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat, tároljuk lezárt palackban, a palackra ne felejtsük el ráírni, hogy mit tartalmaz.

2013. július 23., kedd

Légy riasztó




Egy nagyon jó, és kipróbált házi praktika légy ellen . 






Egy "cipzáros" nylon zacskót félig tölts meg vízzel, és tegyél bele valami lebegő tárgyat, akaszd az ajtóra. 

Nem tudom miért, de a legyek nem szívesen jönnek be, valamiért ez egy működő dolog. Én is az interneten találtam rá, nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs légy de sokkal kevesebb van. 

A másik, ha az asztalra teszel egy átlátszó üvegben lévő, vízben lebegő sötét tárgyat, ugyan úgy viselkednek a legyek, mint a zacskónál, nem szeretnek oda menni, akkor sem, ha egy darab sült hús hagyok fedetlenül rajta.







Biológia fegyver levéltetvek ellen


Szeretjük a citromot, és ki gondolta volna, hogy a levéltetű viszont egyenesen irtózik tőle, sőt egy nagyon jó fegyver a tetvek ellen. Amikor a tetvek szaporodnak, megteszünk mindent, hogy távol tartsuk növényeinktől. Bevetjük a titkos fegyvereinket, lemosunk szappanos lével, csalánnal, és diólevéllel teáztatjuk növényeinket.






Egyszóval elkövetünk mindent, és ezek a kis bestiák túlélik. Egyszerű szervezetük immúnissá teszi őket, hol erre, hol arra. Akkor kerülhet sor a citromkúra bevetésére.


Fogjunk 5 szép egészséges citromot, csavarjuk ki a levét, a héját pedig tegyük fel főni 3 dl vízben. Lassú tűzön fél órát főzzük. Közben a citromlevet tegyük egy szórófejes flakonba, természetesen szűrjük, hogy ne duguljon el a csövünk, ezzel a tömény citromlével 
permetezzük le a tetveket, akik igen jól reagálnak, mert nagy részük elpusztul, a többi pedig fejvesztve menekül. 

Ezután a már megfőtt citromhéjjal locsoljuk meg körben a veszélyeztetett növény tövét, és a citromhéjat is szórjuk alá. 

Amennyiben szükséges 3-4 hetenként ismételjük meg.


A citromlé, citromhéj keveréket ajánlják a kutya és a macska bolháinak elűzésére.


Egy tovább fejlesztett változatban akár a lisztecske ellen is be lehet vetni.



A következő recept szintén egy biológiai fegyver lehet, nem csak a tetvek ellen, hanem a csigák ellen is. Ha a citromlé nem válna be, mert ezek a piszok tetvek úgy elbújtak, hogy nem érte őket a sav, vagy éppen a kis gonosz hangyák cipelték vissza őket, sőt még az az undok csiga is bosszant bennünket, mert mindig azt a növényt rágja meg, amelyik a legszebb és mindig azelőtt, mielőtt eldicsekedhettünk volna vele, hát akkor vessük be a citromkúrát, továbbfejlesztett módban.


Hozzávalók


2 nagy citrom
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál aprított chilli
1,2 l víz


A citrom héját reszeljük le, és a chilivel együtt adjuk a forrásban lévő vízhez. A citromot szeleteljük fel vékonyan, a fokhagymát zúzzuk össze, és tegyük azt is a vízhez, majd fedjük be és főzzük fél órát.

Miután kihűlt, szűrjük bele egy szórófejes flakonba, és a fertőzött növényeket permetezzük be vele. Legyünk bőkezűek, mindenhol érje a lé a növényünket. Amellett, hogy a levéltetveket megöli, taszítja a csigákat, és növényeink velünk együtt fellélegezhetnek.



2013. június 22., szombat

Tökéletes élelmiszer a kender

A természet tökéletes élelmiszere: a kender 


foto Wikipédia


Amikor megemlítjük a kendert, az emberek körülöttünk furcsán néznek, mert a név szinte teljesen letaglózza. Még ma is tabu, mivel ugyan attól a nemzetségtől származik, mint a Cannabis sativa, vagyis a  marihuána, talán így ez érthető is.
De mivel nem tartalmazza azt a nagy mennyiségű THC-t, ami felelős a vadkender kábítószerként való alkalmazásáért, nem szabadna ennyire nélkülöznünk.
Valójában a kender egy csodálatos sokoldalú növény, és nagyon rég óta felhasználják az iparban. Évszázadok óta használják a ruházatok előállítására, üzemanyagot készítenek belőle, felhasználják takarmányozásra, és az élelmiszeriparban is nagy szerepe lehet. A tény, hogy kb. 25000 féle felhasználási módja ismeretes a kendernek. A kenderből font kötél, jól tudjuk, szinte az egyik legerősebb a világon, természetesen a növényi rostok tekintetében.


A természet tökéletes élelmiszere a kender, mert tartalmazza kiegyensúlyozott arányban az esszenciális zsírsavakat, az omega-3 és omega-6, természetes 1:3 arányban. Tartalmaz 10 esszenciális aminosavat, így ez egy teljes fehérje forrás. Nem ismert allergén anyaga, így az egyik legjobb minőségű növényi fehérje forrás, ami nagyszerű választás azok számára, akik vegán, gluténmentes, vagy tejmentes diétát tartanak.


foto Flick

A legjobb dolog a kenderrel kapcsolatban, hogy a fenntartható gazdaság része lehet, ellenáll a kártevőknek, tehát termesztése növényvédő szerek nélkül is minőségi lehet. Ami még a javára írható, nem meríti ki a talajt, és fele annyi vízre van szüksége, mint más mezőgazdasági haszonnövénynek.

Hogyan használjuk a diétánkban.

A kender sokféle képpen részese lehet a diétának, így a kendermag, valamint a belőle készülő fehérjepor is.  A kendermagot, keverhetjük a joghurtba, müzlibe, megszórhatjuk vele a salátánkat. A fehérjeport keverhetjük a turmixunkhoz, tehetjük tésztákba, vagy gabonákba keverve, nagyon szép színt ad, és diós ízű, fenyőmagra, vagy szezámmagra is emlékeztet az íze.

A kender előnyös lehet az egészségre

Mivel egy szuper élelmiszer, jó hatással van a szív egészségére, az agy vérkeringésére, a bőr védelmére, segít a fogyásban, és a vércukorszint szabályozásában.



2013. június 18., kedd

Fügefalevél a gyógyítás szolgálatában



Az egészség megőrzése, helyreállítása nem áll tőlem távol. Gyermekként ápolónő szerettem volna lenni, de a vértől való irtózásom megakadályozott ebben. Fügebokrom több mint 10 éve van, és a fügét imádom. A párom és a fiam csak ha valami finomság készül belőle akkor eszi meg. Viszont nagyon új a számomra az a fügelevélből készült tea, és egyéb gyógymód, ami a facebookon terjed.
Néhányat közüle ki is próbáltam. A magas vérnyomás elleni teát, valamint a gyomorsavam miatt ittam még a fügefalevélből készült teát.
Szeretném, ha olyanok is olvashatnák, akik nem járnak a közösségi oldalakra, ezért adom közre.

A forrás: dr.tihanyi.hu




A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról a legismertebb, de sok egyéb felhasználási lehetősége is van. Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőr problémák és fekélyek kezelésére is. A legtöbb füge levelet tartalmazó orvosság annak levét vagy a fa nedveit használja. A füge tinktúrát vagy borogatást azonnal fel kell használni és naponta frissen készíteni.
A fügelevél Anti-diabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt kell bevennie a kivonatot. Felforralhatjuk frissen, szűrt vízzel és ihatjuk teaként.
A füge az egyik legjobb rost és kalciumforrás. Tartalmaz antioxidánsokat és hashajtó hatása van. Ezen kívül található benne , magnézium, réz, mangán, kalcium, A-, B-, C- és K-vitamin, folsav, nátrium és cink. 
Kálium és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni a vérnyomást. Anti diabetikus és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A benne található kalcium, kálium és oldható rostok segítenek a koleszterin csökkentésében. A füge elősegíti a jó alvást és véd az álmatlanság ellen. 
Növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét, hashajtó hatása miatt alkalmas székrekedés kezelésére. Leveleit pépesítve pattanás és mitesszer elleni bőrtisztítóként használható. Csökkenti a gyomorsav mennyiségét, így kiváló terhes nőknek. Elősegíti a hosszú élettartamot és jó egészséget.
A fügelevél felhasználása:
Hörghurut – Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.
Szív- és érrendszeri vagy daganatos betegségek – Minden nap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.
Genitális szemölcsök – használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.
Aranyér – a már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.
Magas vérnyomás – készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.
Gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök és kelések - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.
Övsömör – 3-4 levélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Áztassunk be egy rongyot és mossuk át az érintett területeket. 

Fekély – rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük.