A fügefa leveleinek
megjelenése már valóban a tavasz beköszöntét jelzi. Nagyon szeretem a fügét, és
már alig várom, hogy kiülhessek a fügefa mellé, és ehessem a gyümölcsét.
Szeretem, ahogy az apró magok végig csiklandozzák a nyelvem, a szájpadlásom,
majd a torkom. Egészen addig tart ez a gyönyörűség, amíg végül a gyomrom
visszajelez az agyamnak, hogy ez fantasztikus élmény volt. Egyébként a fügét az
afrodiziákumok között tartják számon, szerintem nem véletlenül, hiszen igazi íz
orgia egy finom sonkával, vagy egy érett sajttal, nem beszélve a grillezett
fügéről, a finom desszertekről, amit ezzel a gyümölccsel lehet készíteni.
De most a fügefalevélről van
szó.
Valamikor régen, Ádám és Éva
használta a szemérem elrejtésére a fügefa levelét. A görögök és a rómaiak misztikus,
spirituális szimbólumként tekintettek rá.
Bár ezeket a nagy leveleket
mindig valami titokzatos burkolatba rejtették, a tény az, hogy ezek nemcsak
ehetőek, hanem vannak különböző egészségügyi előnyei is.
Használják a
népgyógyászatban, a cukorbetegség kezelésében, ajánlják köhögésre, és különböző
bőrbetegségekre borogatásnak. A cukorszínt csökkentése mellett a vér tiglicerid
szintjét is csökkenti, aminek csökkenésével alacsonyabb kockázat várható az
elhízásra, ami tudjuk mennyi baj okozója
A tea készítésének módja,
hogy a friss, vagy szárított leveleket leforrázzuk, és állni hagyjuk 10-15
percig.
Ezután leszűrjük, és fogyasztható. Én szívesen teszek hozzá pár levél
mentát, mert fantasztikus ízt kölcsönöz a teának, és így semmilyen plusz
ízesítést nem igényel.
Naponta maximum 2 fügefa
levelet fogyasszunk, semmi esetre se többet.
Ezt mindenkinek az orvosával kell
megbeszélnie, hogy alkalmazhatja-e, vagy nem.
És mint tudjuk, a fügefa
levél tea önmagában nem elég, a rendszeres testmozgás, és a megfelelő diéta, az
életmód váltás mind közrejátszanak az egészséges élethez kialakításához.
A leveleket ételek
készítésére is használhatjuk. Több recept is olvasható az interneten, ahol
fügefa levelébe csomagolják az ételt, és abban sütik, főzik, amitől igazi
mediterrán ízt kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése