Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2015. május 28., csütörtök

Rozmaringos-borsmentás szappan







A szappanfőzés nem új keletű elfoglaltság számomra, hiszen ismerőseim régóta használják már az általam készített szappanokat, egyéb kozmetikai termékeimet. Szeretik, hiszen csakis természetes összetevőket tartalmaz, és nagyban elkerüli a kőolaj-, valamint az alumínium származékokat, hiszen tudjuk ezek mekkora kárt képesek tenni az ember bőrével, szervezetével.




A rozmaring kiváló gyógynövény, ismert antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és gombaölő hatásáról. A szappan tartalmazza a rozmaring olaját, valamint levelét is. A rozmaring frissítő hatású, éppen ezért fokozza a vérnyomást. 




A borsmenta olaját hűtőkenőcsökben, viszketést mérséklő rázókeverékekben, és izomlazító krémekben előszeretettel használják. Ebben a szappanban is főleg frissítő hatása, és izomlazító hatása miatt került.
A fő alkotó része az olívaolaj, amely kiváló testápoló, mindez kiegészítve a kókuszzsír, a shea vaj, és a kakaóvaj jótékony hatásával. A szilárdság kedvéért kapott még pálmazsírt, és méhviaszt, ami a szép sárgás színét is biztosítja.

A szappan összetételénél fogva hajmosásra is alkalmas, hiszen a rozmaringos szappanokat leginkább korpás hajra használják. 
Szintén a rozmaring olaj, és levél miatt, nagyszerűen alkalmazható gyulladt bőr ápolására.

4 hét érésidőt számítva, június végé, július elején tökéletes szappan válik belőle.




540 g olívaolaj
200 g kókusz olaj
200 g pálmaolaj
20 g méhviasz
20 g shea vaj 
20 g kakaóvaj

380 g desztillált víz
138 g NaOH
5 % szuper fat (ricinusolaj, édesmandula olaj)
30 g illat (15 g rozmaring+15 g borsmenta)
2 evőkanál zabliszt
2 evőkanál rozmaring levél

Hideg eljárással készítve a szappant, pillanatok alatt elkészül. 24-48 óra múlva szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések: