Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2015. május 12., kedd

Gazdálkodj okosan lépésről-lépésre - szappanfőzés








Megint eltelt egy hónap, röpül az idő. 
A május ontja szépségét felénk. Csak győzzük kapkodni a fejünket, és persze a kezünket.
Most szinte minden virág egyszerre nyílik. Még sok volt múlthéten az orgona, de már nyitotta virágait a bodza, és szinte megelőzte a bodzát az akác.
Szeretem a virágszörpöket. Valahogy elvarázsolják az embert. Nem olyan tömények mint a gyümölcsből készültek, viszont káprázatos ízeket és illatokat tudnak produkálni.
Ahogyan ígértem a múlt hónapban, amikor a kecsketej savót hazavittem, a savókaramellát kóstolták meg a klub tagjai.

De amiért ez a mai poszt készül, nem főzőcske. Vagyis mégiscsak főzőcske, csak kicsit másként.
A Háztáji klubban a szappanfőzés alapjaiba pillantottunk ma be.

Pár fős, de annál lelkesebb kis csoportunknak mutattam meg mennyire egyszerű egy mosószappant elkészíteni.




Egy valami azért nagyon fontos, hogy a biztonsági előírásokat betartsuk, hiszen lúggal dolgozunk, és fontos, hogy körültekintően bánjunk vele.

Ahogy Antal Vali azt leírta:

Biztonsági eszközök
Konyhai gumikesztyű
Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.
A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk, amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal, amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.
Biztonsági szabályok!
Mielőtt nekikezdenétek az otthoni szappankutyulásnak, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről, és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!
Emlékezzetek: minden alkalommal, amikor más típusú zsírt alkalmaztok a receptben, vagy bármilyen mennyiségváltoztatásnál újra kell számítani a lúg, és a folyadék mennyiségét is.
Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.

A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.

Már jó párszor  használt napraforgó olajat használtunk, és hogy keményebbé tegyük szintén használt pálmazsírt adtunk hozzá. 
Azért, hogy kicsit keményítsünk még az állagán, méhviaszt reszeléket tettünk bele.
A szappanunk gyorsan elkészült, éppen úgy ahogyan a nagykönyvben le van írva.

Tettünk bele illóolajakat, jó vegyesen, ha lúd, hát legyen kövér alapon. 

Nagyon jól szórakoztunk, és pillanatok alatt eltelt az idő.

Legközelebb megint valami hasznosan találunk ki.








Most pedig álljon itt a mosószappan receptje

800 g napraforgó olaj
200 g pálmazsír
25 g méhviasz

136 g NaOH
330 g desztillált víz

Feloldjuk a desztillált vízben a NaOH-t. Mindig a folyadékhoz adjuk hozzá a nátronlúgot, és legyünk óvatosak, használjunk védőfelszerelést, ne lélegezzük be a felszabaduló gőzöket.
Használjunk üveg edényt, hiszen hő keletkezik.
A lúgot hagyjuk hűlni 
Közben melegítsük össze az olajakat, és a viaszt

Hagyjuk egyformán 45 fokosra hűlni az olajat és a lúgot is. Amikor ez megvan, óvatosan öntsük bele a lúgot a zsiradékba, és keverjük. Legjobb egy botmixerrel keverni, sok fáradságtól kíméljük meg magunkat. Addig kavarjuk, amíg sűrű pudingszerű anyagot kapunk. Ekkor belekeverjük az illóanyagot, de egyszerűen citromhéjat is reszelhetünk bele.



Egy nedves ruhával kibélelünk egy formát, és a szappant beleöntjük. Betakargatjuk, és eltesszük, hogy a szappanosodási folyamat befejeződhessen.

Holnap délután meglátom mi lesz belőle.

Akkor felvágom, és érlelem 4 hétig, amikor ismét találkozik a kis klubunk, és mindenki kap egy darabot belőle, hogy kipróbálhassa.
















Nincsenek megjegyzések: