Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2015. április 14., kedd

Háztáji klub - házi sajt készítésMa volt a 6. klubfoglalkozásunk a Háztáji klubban.

A klub legfontosabb irányelve, hogy zöldebben éljünk. 

Ennek kapcsán készítettünk már fürdőbombát, mosogatógép tablettát, hallgattunk előadást a háztáji kertészkedésről, ma pedig sajtot készítettünk. Egyszerű, de mégis finom sajtocskákat.

Délután háromnegyed ötkor érkeztem a művházba, ahol éppen a nyolcadikosok táncpróbát tartottak. A sok bicikli láttán kicsit zavarba jöttem, azt hittem rossz időpontra jöttem, de az igazgató úr megnyugtatott, hogy nem csal az emlékezetem.


Alig vártam kicsit, mire megérkezett kedves klubtársunk, aki a kecsketejet ajánlotta fel a csoportnak, de persze tehéntej is érkezett. Ez nagyszerű alkalom volt a kettő összehasonlítására.


Kis készülődés után előkerült a kecskesajt kóstoló, mellé zöldparadicsom lekvár, és hogy jobban csússzon rózsaszörp is került a poharakba.
Természetesen a kecsketejkóstolás sem maradt el, hiszen akadt közöttünk, akinek ez az élmény eddig kimaradt az életéből.
Miután mind elhelyezkedtünk, kóstolgattunk, a rögtönzött konyha elkészült, és már tettük is a tejet a lábosba. Gyorsan elérte a „tőgymeleget” –köszönhető a jó tűzhelynek, így gyorsan be is oltottuk, és a fedőt rátéve rábíztuk a sorsra, mely igen kegyesnek bizonyult.


A tehéntej hamarabb meleg lett, viszont a kecsketej hamarabb elérte az alvadást. Mikor a savó már felülre tört, felvágtuk az alvadékot, és hagytuk, hogy különváljon a savótól, néha kevergettünk rajta, miközben megbeszéltük az élet dolgait. Közben sajtot és lekvárt csipegettünk, mellé rózsaszörpöt kortyolgattunk. Mély megállapításra jutottunk, miszerint a rózsaszörp íze roppant hasonlít a csipkebogyó szörpére, de hiszen ez természetes, mire is hasonlíthatna jobban.
Egy kis beszélgetés, és újabb csemegézés után lemertük a savó nagy részét, amit elosztottunk, mert ilyen értékes anyagot nem szabad kiönteni, hiszen tökéletes sütéshez, főzéshez, vagy csak egyszerűen meg lehet inni. Én a magam részéből savókaramellt készítek, és ígéretem szerint a következő klubtalálkozóra viszek kóstolót.
De visszatérve a sajtkészítéshez, - a savó lemerése után szűrőbe tettük az alvadékot, majd hagytuk lecsepegni. És mivel az idő elröpült, felszeleteltük, és most mindenkinél van egy darabka, amit tovább érlelhet. Sóoldatba tesszük holnap, addig hagyjuk, hogy a savassága kialakulhasson.
A receptet, ami alapján a sajtunkat készítettük használjátok egészséggel.

A sajthoz: kb 58 dkg  

4 l friss házi tej
0,6 ml tejoltó
szüksége esetén:  0,8 ml calcium-clorid

A sófürdőhöz
1 l víz
6 ek. só

A tejet lassan melegítjük 36-38 fokosra. Ha bizonytalan az eredete, akkor 78 fokosan félóráig pasztörizáljuk, és a visszahűtés után calcium-cloridot adunk hozzá. 4 liter tejhez 0,8 ml szükséges. Ebben az esetben a calcium-cloriddal elkeverjük, majd 5-10 perc után adjuk hozzá az oltót, ami 4 liter tej esetében 0,6 ml chi-max plus folyékony tejoltó.
Alaposan elkeverjük benne a tejoltót, majd egy órát pihentetjük.
Az alvadt sajtanyagot egy hosszú pengéjű késsel 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk.
5 perc pihentetés után újra felvágjuk még apróbb kockákra.
10 percig pihentetjük, majd átkeverjük.
Újabb 10 perc pihentetés után átkeverjük, majd lemerjük róla a savó 1/3-át.
Egy szitába sűrű szövésű anyagot teszünk, majd leszűrjük a sajtanyagot. A savót mindenképp tartsuk meg, mert használhatjuk sütéshez, levesekhez, vagy készíthetünk belőle zsendicét.
A leszűrt sajtanyagot saját súlyának megfelelő nehezékkel 10 dkg-onként 1 órát préseljük. Tehát, ha 58 dkg-os a sajtunk, 6 órát préseljük egy 58-60 dkg-os súllyal. Ez pl egy üveg, amibe vizet öntünk.
Ezután következik a sófürdő.
A sófürdőhöz a vízben feloldjuk a sót, majd beletesszük a sajtot és ~3-4 órán át benne tartjuk. Közben fél óránként átfordítjuk.
Leitatjuk róla a felesleges folyadékot, majd papírtörlővel, amit rendszeresen cserélünk. Fedett tányérra fektetjük és hűtőben tároljuk.

Természetesen lehet ízesíteni a sajtot akár száraz, akár zöldfűszerekkel. Ennek az ideje akkor van, amikor az alvadékot már a savótól megszabadítottuk. Ilyenkor a kiválasztott ízesítővel átkavarjuk, azután tesszük a sajtformába, és préseljük.

Nincsenek megjegyzések: