Ma volt a 6. klubfoglalkozásunk a Háztáji klubban.
A klub legfontosabb irányelve, hogy zöldebben éljünk.
Ennek kapcsán készítettünk már fürdőbombát, mosogatógép tablettát, hallgattunk előadást a háztáji kertészkedésről, ma pedig sajtot készítettünk. Egyszerű, de mégis finom sajtocskákat.
Délután háromnegyed ötkor érkeztem a művházba, ahol éppen
a nyolcadikosok táncpróbát tartottak. A sok bicikli láttán kicsit zavarba
jöttem, azt hittem rossz időpontra jöttem, de az igazgató úr megnyugtatott,
hogy nem csal az emlékezetem.
Alig vártam kicsit, mire megérkezett kedves klubtársunk,
aki a kecsketejet ajánlotta fel a csoportnak, de persze tehéntej is érkezett.
Ez nagyszerű alkalom volt a kettő összehasonlítására.
Kis készülődés után előkerült a kecskesajt kóstoló, mellé
zöldparadicsom lekvár, és hogy jobban csússzon rózsaszörp is került a
poharakba.
Természetesen a kecsketejkóstolás sem maradt el, hiszen
akadt közöttünk, akinek ez az élmény eddig kimaradt az életéből.
Miután mind elhelyezkedtünk, kóstolgattunk, a rögtönzött
konyha elkészült, és már tettük is a tejet a lábosba. Gyorsan elérte a „tőgymeleget”
–köszönhető a jó tűzhelynek, így gyorsan be is oltottuk, és a fedőt rátéve
rábíztuk a sorsra, mely igen kegyesnek bizonyult.
A tehéntej hamarabb meleg lett, viszont a kecsketej
hamarabb elérte az alvadást. Mikor a savó már felülre tört, felvágtuk az
alvadékot, és hagytuk, hogy különváljon a savótól, néha kevergettünk rajta,
miközben megbeszéltük az élet dolgait. Közben sajtot és lekvárt csipegettünk, mellé rózsaszörpöt kortyolgattunk. Mély megállapításra jutottunk, miszerint a rózsaszörp íze roppant hasonlít a csipkebogyó szörpére, de hiszen ez
természetes, mire is hasonlíthatna jobban.
Egy kis beszélgetés, és újabb csemegézés után lemertük a savó nagy
részét, amit elosztottunk, mert ilyen értékes anyagot nem szabad kiönteni, hiszen tökéletes sütéshez, főzéshez, vagy csak egyszerűen meg lehet inni. Én a magam
részéből savókaramellt készítek, és ígéretem szerint a következő
klubtalálkozóra viszek kóstolót.
De visszatérve a sajtkészítéshez, - a savó lemerése után
szűrőbe tettük az alvadékot, majd hagytuk lecsepegni. És mivel az idő elröpült,
felszeleteltük, és most mindenkinél van egy darabka, amit tovább érlelhet. Sóoldatba
tesszük holnap, addig hagyjuk, hogy a savassága kialakulhasson.
A receptet, ami alapján a sajtunkat készítettük
használjátok egészséggel.
A sajthoz: kb 58 dkg
4 l friss házi tej
0,6 ml tejoltó
szüksége esetén: 0,8 ml calcium-clorid
A sófürdőhöz
1 l víz
6 ek. só
6 ek. só
A tejet lassan melegítjük 36-38 fokosra. Ha bizonytalan
az eredete, akkor 78 fokosan félóráig pasztörizáljuk, és a visszahűtés után
calcium-cloridot adunk hozzá. 4 liter tejhez 0,8 ml szükséges. Ebben az esetben
a calcium-cloriddal elkeverjük, majd 5-10 perc után adjuk hozzá az oltót, ami 4
liter tej esetében 0,6 ml chi-max plus folyékony tejoltó.
Alaposan elkeverjük benne a tejoltót, majd egy órát
pihentetjük.
Az alvadt sajtanyagot egy hosszú pengéjű késsel 1,5-2
cm-es kockákra vágjuk.
5 perc pihentetés után újra felvágjuk még apróbb
kockákra.
10 percig pihentetjük, majd átkeverjük.
Újabb 10 perc pihentetés után átkeverjük, majd lemerjük
róla a savó 1/3-át.
Egy szitába sűrű szövésű anyagot teszünk, majd leszűrjük
a sajtanyagot. A savót mindenképp tartsuk meg, mert használhatjuk sütéshez,
levesekhez, vagy készíthetünk belőle zsendicét.
A leszűrt sajtanyagot saját súlyának megfelelő nehezékkel
10 dkg-onként 1 órát préseljük. Tehát, ha 58 dkg-os a sajtunk, 6 órát préseljük
egy 58-60 dkg-os súllyal. Ez pl egy üveg, amibe vizet öntünk.
Ezután következik a sófürdő.
A sófürdőhöz a vízben feloldjuk a sót, majd beletesszük a
sajtot és ~3-4 órán át benne tartjuk. Közben fél óránként átfordítjuk.
Leitatjuk róla a felesleges folyadékot, majd
papírtörlővel, amit rendszeresen cserélünk. Fedett tányérra fektetjük és
hűtőben tároljuk.
Természetesen lehet ízesíteni a sajtot akár száraz, akár
zöldfűszerekkel. Ennek az ideje akkor van, amikor az alvadékot már a savótól
megszabadítottuk. Ilyenkor a kiválasztott ízesítővel átkavarjuk, azután tesszük
a sajtformába, és préseljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése