A paradicsom után a másik kedvenc az uborka. Rendkívül változatos elkészítése, jól konzerválhatósága igen kedveltté teszi.
Bevallom nekem a kedvencem a rázott uborka. Nem kell vele mást tenni, mint üvegekbe rakni, rátenni a sót, cukrot, ecetet, és a tartósítót, ami lehet nátrium-benzoát, vagy kálium-szorbát, de bevallom én még mindig szívesebben használom a szalicilt. Azután felöntjük vízzel, rátekerjük a tetejét, alaposan összerázzuk, és mehet is a polcra. 2-3 hét után már lehet fogyasztani.
Az uborka tápanyagigénye igen nagy, szereti a jó vízelvezetésű,
humuszban gazdag talajt.
Igazi meleg kedvelő növény. Minden képpen várjuk meg, hogy a fagyveszély
elmúljon, addig ne ültessünk. A vetést is úgy irányítsuk, hogy az utolsó
fagyveszélyes napok utánra keljen ki a földből.
Mindenképpen jó eredményt várhatunk, ha lehetőségünkhöz mérten
palántát nevelünk, hiszen előre hozhatjuk vele a szüretet. Ha mégis fagyveszély
várható, amikor már kiültettük, vagy kikeltek a kis növények, védjük őket
valamilyen anyaggal. Elegendő szokott lenni akár újságpapírral történő
védekezés is. De talaj menti fagyok ellen akár textillel, vagy műanyag fóliával
is védhetjük a növényeket.
Válasszunk számára napos
helyet, és legyen a közelben öntözési lehetőség. Víz hiányában az uborka
keserűvé válik.
Az uborkát futtassuk tám-rendszerre,
vagyis függőlegesen neveljük az uborkát. Ez nemcsak hogy helytakarékos, az
érést is könnyíti, míg a növények szellőznek, a levegő körbejárhatja, a
betegségekre kevésbé lesz fogékony. Természetesen a védelmet, ha a szükség úgy
hozza, el kell végezni.
A folyamatos terméshez,
szükség van a folyamatos szüretelésre. Mennél inkább szedjük, annál inkább fog
teremni az uborkánk.
Tehát az uborkát és a
kobakosok nagy részét április 10-e után vethetjük. Vetés előtt érdemes 10-12
órára beáztatni a magokat, hogy ezzel is gyorsítsuk a kelést.
A magokat vethetjük
sorba, vagy fészekbe. Mindenképpen érdemes komposztot, vagy érett trágyát
használni hozzá, amit alaposan elkeverünk a földdel, vagy a fészek aljába
teszünk.
Sortávolságnál irányadó
a hely. Ha elegendő hely áll rendelkezésre, nevelhetjük a földön elterülve, akkor
1-1 ½ méter, de ha kevesebb helyen
termelünk érdemes felfuttatni. A vízről és a tápanyagról folyamatosan
gondoskodnunk kell. Érdemes szalmával takarni a talajt, hiszen amellett, hogy
gyommentesen tartja a területet, a nedvességet is megőrzi, míg a terület sokkal
jobban felmelegszik, és nehezebben hűl vissza, ezáltal kiegyenlítettebb a talaj
hőmérséklete.
Mind e mellett gondosan
válasszuk meg a fajtát. Vessünk több félét, és vessünk szakaszosan. A növényt
figyeljük, betegségek észlelésénél cselekedjünk időben, hogy ne tudjon
elhatalmasodni. Uborkánál organikus védekezés gombás megbetegedéseknél a
tejsavó és víz 1:1 arányban történő permetezése.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése