Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2012. június 29., péntek

Házi kamilla tinktúra




A kamilla az egyik legkedvesebb gyógynövény. Egész életünket végig kíséri. Az illata, az édeskés íze, a gyermekeknél is nagyon bejön. Szívesen fogyasztják, mi pedig örömmel készítjük akár italként, akár borogatáskén nekik.  Idősebb korban minden gyulladásra, minden problémánkra előszeretettel alkalmazzuk. Viszont azt már kevesen tudják, hogy a belőle készített tinktúra mennyire hatásos lehet ízületi betegségek gyógyítására, már egészen kicsi kortól. Megszünteti a fülgyulladást, az orrdugulást, és szünteti a gyerekek fogzási fájdalmát.
A kamilla nyugtató, természetes gyógynövény, ellazítja az idegeket és csökkenti a fájdalmat. Régóta ismert, hogy a felfúvódást és a gázképződést csökkenti. Használhatjuk csak azért, mert nyűgös a baba, vagy használhatjuk, azért mert megütötte magát, és a zúzódását ezzel kenegetjük.
Felnőtteknek segít abban, hogy javítja az alvást, megszünteti a menstruációs fájdalmat, a fejfájást enyhíti, és stimulálja a kopott idegeket. A kamilla ápolja a bőrünket és természetes úton szőkíti a hajat.
A házi kamilla tinktúra hihetetlenül könnyen elkészíthető és a kedvenc ajándékaink egyike lehet.


Házi kamilla tinktúra
Hozzávalók:
1 1/2  csésze friss vagy  szárított kamillavirág 
 körülbelül 1 ½,  1 3/4 csésze forrásban lévő víz
körülbelül 1 ½,  1 3/4 csésze vodka, vagy rum
4 dl-es üvegekbe és légmentesen záró fedél


Hogyan készül a kamilla tinktúra:
1. Tedd a friss vagy szárított kamillavirágot , tiszta 4 dl-es üvegedénybe
2. Öntsünk forró vizet a virágokra, hogy csak ellepje azokat (meg kell keverni)



Fotó: Welnes Mama

3. Töltsük ki az üveg többi részét vodkával, vagy rummal. (ne használjon etilalkoholt, vagy nem fogyasztható alkohol!) És szorosan fedjük le a légmentesen záródó fedélel







Fotó: Welnes Mama
4. Tartsuk hűvös, sötét helyen, és rázzuk fel minden nap. Elkészülése 4-6 hét. Ez az idő elég ahhoz, hogy kapjunk majd egy erős tinktúrát!
5. 4-6 hét után, vegyük le a tetőt, és öntsük át egy gézen vagy nagyon sűrű szövésű szűrőn. Tárolja egy olyan üvegben ami kényelmes használatot biztosít.
6. Normál adag felnőtteknek akár 1 tk 1-3 alkalommal naponta, ha szükséges. 
A csecsemőknek, csak pár cseppre van szükség, és gyakran lehet dörzsölni az ínyüket, amikor nő a foguk.  Néhány cseppel enyhíthetjük a gyomorfájdalmukat is.
A kisgyermekeknek és az idősebb gyermekeknek  ¼,  1/2 tk lehet adni 1-3 alkalommal egy nap, amikor szükséges. Ez különösen hasznos amikor  alvási nehézségei vannak egy gyereknek. Egy adag lefekvés előtt segít pihenni és biztosítja a békésebb alvást.
Ezzel az eljárással sok-sok gyógynövényből nyerhetünk tinktúrát. 
Viszont nagyon körültekintőnek kell lennünk, és minden esetben kérjük ki az orvosunk tanácsát. Felelőtlenül soha ne használjuk azokat!


Nincsenek megjegyzések: