Gazdálkodj okosan lépésről, lépésre

2012. június 7., csütörtök

Szúnyog csapda


A nőstény szúnyogok borzasztóan vonzódnak hozzánk emberekhez. Imádják a vérünket szívni. Végül is ez elengedhetetlen a szaporodásukhoz, tehát nem véletlen, hogy csak is a nőstény szúnyog csíp.
Egyik legjobb csapda a száraz jég lenne, de ugye nem árulnak mindenhol jókora adagot belőle, hogy mindenhol távol tarthassuk a vérszívókat.  Ötlet elvetve.
Akkor mi is lehetne jobb, mint valami olyan, ami széndioxidot bocsát ki, és mi is lehetne más mint egy kis élesztő. Tudjuk, hogy a tészta kelésekor széndioxid szabadul fel. Nekünk is ezt a lehetőséget kell kihasználnunk.
A Google is tele van jobbnál-jobb ötletekkel, én mégis ennél az egyszerűen kivitelezhető megoldásnál maradtam.
Ezt a projektet kemény munkával diákok fejlesztették ki, és ebben az esetben én is az Ő fényképüket használtam, mivel szerencsére az enyémben csak pár darab árválkodik, vagyis a dolog működik, csak még nem sok nálunk a szúnyog.
Kellékek:
·         1 db 2 literes szódás palack
·         Egy éles kés
·         fekete papír
·         ragasztószalag
·         cukor hőmérő
Vegyünk egy 2 literes szódás palackot. Vágjuk le a tetejét ott, ahol kezd szűkülni az üveg, fordítsuk fel és helyezzük be az alsó felébe.
Készíts egy egyszerű cukor szirupot.
Hozzávalók:
·         1 csésze cukor
·         1 csésze forró víz
·         2 csésze hideg víz
·         1 tk. aktív száraz élesztő




Elkészítés:
Egy csésze forró vízben oldjuk fel a cukrot.
Miután a cukor teljesen feloldódott, vegyük le a lábast a tűzről. Keverjünk bele 2 csésze hideg vizet, keverjük jól össze.
Ellenőrizzük a cukorszirupot, ne legyen több a hőmérséklete 40 foknál, adjunk hozzá 1 tk. aktív száraz élesztőt, nem kell keverni. 
Tegyük a szirupot a palack alsó részébe, rakjuk rá a felsőrészt.  Egy sötét kartonból kivágott palásttal borítsuk be az üvegünket, rögzítsük rajta ragasztószalaggal, és tegyük a kert hűvösebb részére. A szúnyogok az árnyékos hűvös helyeket kedvelik.
 Az erjedő élesztő szén-dioxidot fog kibocsátani, és a szúnyog csapda ezután elkezdi a munkát.
Legalább két hétig garantált a hatás. 2 hetente új szirupos élesztőt kell készíteni.






6 megjegyzés:

Névtelen írta...

ha beleér a vízbe az üveg szája az baj?

Zsóka írta...

Ne érjen bele, mert akkor hogy fog a szúnyog a palack belsejébe kerülni? A folyadék lényege, csak annyi, hogy a széndioxidot termelje, a leírtak alapján. Érdemes többet készíteni belőle, sőt citronella gyertya használata is igen javasolt a mostani nagy szúnyog invázióban. Esetleg testpermetet is be lehet vetni, ha az illóolajokra nem vagyunk érzékenyek. A geránium, a citromos eukaliptusz, a borsmenta, mind megfelelő választás.

Cservenka Attila írta...

Ennyi szúnyogot már érdemes lenne megsütni, vagy eltenni télire.

Zsóka írta...

Szívesen elkészítem, csak jelezz, mikor tudsz jönni vacsira

Névtelen írta...

A fekete kartonlapot nem értem, ha letakarom, hogy mennek bele a szúnyogok?

Zsóka írta...

A szúnyognak nem érdekes ha nem látja, viszont a kartonlap megakadályozza a folyadék algásodását, valamint mint ismeretes a szúnyogokat nagyon vonzza minden sötét hely